Hrvatski
slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow

O nama

Udruga Pričigin od 2006. organizira Festival pričanja priča Pričigin na tragu sasvim suvremenih svjetskih, a posebno europskih trendova, da se u Splitu (i Hrvatsk...

Premijerovo pismo Pričiginu

Zagreb, 20. ožujka 2012.

 

                                                                                  Udruga za promicanje kulturnih

                                                                                  i umjetničkih aktivnosti „Pričigin“

                                                                                              Put Plokita 25

                                                                                              21 000 Split

                                                                                       n/r g. Petra Filipića

 

Dragi Pričiginovci,

 

Šok i nevjerica bile su moja prva reakcija na vijest da sam u tako žestokoj konkurenciji zahvaljujući glasovima publike uspio izvojevati pobjedu za svoju javnu pričom „A što da radim“ (pismo o namjerama). TrećuPričest ću pamtiti i kao svoju prvu nagradu osvojenu u mandatu. Nadam se samo da me pritom Branimir Johnny Štulić neće tužiti za krađu autorskoga djela i da me ozloglašena ACTA neće zbog istog progoniti.

 

Ipak, ne mogu sakriti zadovoljstvo da sam iza sebe ostavio čak dvoje Splićana. Bio sam prilično iznenađen da je gospođa Nevenka Bečić tako nisko plasirana sa svojim prvijencem „Hajdemo u planine“ (priručnik za preživljavanje u divljini). Ipak je riječ o jedinstvenom djelu posebno važnom za sve Splićane u zimskom periodu. Meni osobno najzanimljivije je i nadasve poučno djelo „Prijatelji stari gdje ste“ autora, također Vašeg Splićanina, Ive Sanadera. I kao zaključno, nadam se da će autorica drugoplasirane historijske novela „Put putuje“ konačno pronaći svoj put.

 

Žao mi je da uživo ne mogu zahvaliti na Vašoj pričesti i osobno sudjelovati u Pričiginu, tom veselju, kako vi to volite reći. Znate kako je, prešao sam s pisanja pisama namjera u „dioklecijanovoj“ 2011. na sljedeći nivo u 2012. u kojem uporno tražim odgovore na svoja pitanja.

Stoga sam htio bar ovim pismom (s namjerom) iskazati svoju podršku i "pogurati" vas da i u ovim vremenima sveopćih štednji izdržite i održite na životu vaš jedinstveni festival.

 

Još jednom, hvala na primljenom sakramentu i iskrene čestitke i najbolje želje vašem festivalu koji njeguje pričanje i slušanje, vještine što nam u svakodnevnoj komunikaciji sve češće nedostaju. Nekima doduše više slušanje nego pričanje.

 

I na kraju, umjesto kurtoaznog pozdrava, poslužit ću se omiljenim pozdravom splitske legende Milorada Bibića Mosora: Zdravi mi i veseli bili

 

Predsjednik Vlade Republike

Hrvatske:

Zoran Milanović

21.3.2012. 10:33:35