Hrvatski

O nama

Udruga Pričigin od 2006. organizira Festival pričanja priča Pričigin na tragu sasvim suvremenih svjetskih, a posebno europskih trendova, da se u Splitu (i Hrvatskoj) aktivira postojeća kritična masa ljudi, prije svega istaknuti pojedinci među piscima, kazališnim djelatnicima, obrazovnim radnicima, izdavačima, bibliotekarima, kao i predstavnici drugih profesija (npr. političari, menadžeri, ekonomisti, pravnici) koji bi mogli pridonijeti da se suvremenost umjetničkog djelovanja u njemu još jednom potvrdi.

Pričigin je danas jedna od najmasovnije posjećenih priredbi u kulturalnom kalendaru Splita, događa se već devetu godinu zaredom na početku proljeća, pazeći da u svojem petodnevnom trajanju obavezno obuhvati i 20. ožujka, koji nije samo posljednji dan zime, nego i - Svjetski dan pripovijedanja. Izvorno utemeljen na zamisli da poznati pisci, i hrvatski i strani, pripovijedaju živoj publici svoje još neobjavljene priče, one što ih tek pišu u svojoj osami,

Pričigin je već druge godine izrastao u nešto mnogo veće, u pravi festival pričanja i, još važnije - slušanja. U vrijeme kad nitko više nikoga ne sluša i svatko svakoga prekida u govorenju, Pričigin se pretvorio u manifestaciju pristojnosti i veselja, sve brojnije posjećenu. Pravila Pričigina jednostavna su: svi sudionici svakog programa po desetak minuta pričaju svoju priču na istu, unaprijed zadanu temu; nema ni čitanja niti konzultacija s bilješkama, samo pripovijedanje živom i brojnom auditoriju (u publici bude i do tisuću koncentriranih slušatelja!). I tako pet proljetnih dana, s najmanje dva tematska programa dnevno, međusobno posve različita - i po temama i po pripovjedačima. Posljednje četiri godine zadnji dan Pričigina zaključuje se istodobno i najtužnijim i najveselijim programom cijelog festivala: Pričama o sreći. Tog subotnjeg popodneva svoje priče o sreći – i jedino o sreći – pripovijedaju i ljudi iz publike, svatko tko to poželi. Uz ove događaje, u sklopu Pričigina odvijaju se i druga atraktivna događanja: autorske večeri istaknutih pisaca, ali i drugih osoba iz javnog života; burza pročitanih knjiga, gdje se uz pomoć vage i metra razmjenjuju identične količine štiva, stranica i korica... U sklopu Festivala pričanja priča realizira se i tematski zasebna manifestacija na kojoj svoje priče pričaju osmoškolci i srednjoškolci. Njihove su priče na čakavskom govoru, čime se nastoji očuvati kulturalnu baštinu podneblja. Pričigin se poprilično izborio za svoj djelić pažnje kulturalne javnosti. Čak se govori i o fenomenu Pričigina koji za vrijeme trajanja, u pet pričalačkih dana, pohodi i preko tri tisuće posjetitelja.