Hrvatski
slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow slideshow

O nama

Udruga Pričigin od 2006. organizira Festival pričanja priča Pričigin na tragu sasvim suvremenih svjetskih, a posebno europskih trendova, da se u Splitu (i Hrvatsk...

OMILJENI SPLITSKI FESTIVAL IDE DALJE – PRIČE O GAŠENJU PRIČIGINA IPAK SU BILE SAMO PRIČE!

Tri su mjeseca prošla od ovogodišnjeg, 15. izdanja splitskog festivala pričanja Pričigin, koje se održalo od 13. do 16. rujna, a koje je, kao i obično, splitskoj publici predstavilo sjajne goste i donijelo brojne neponovljive priče, puno smijeha i zabave, ali i jednu veliku strepnju. Naime, alfa i omega festivala, nezaustavljivi Petar Filipić i Renato Baretić, koji su postavili Pričigin na noge i ustrajno ga vodili i unaprjeđivali tijekom godina, najavili su umirovljenje te ostavili otvorenim pitanje budućnosti svima omiljenog festivala. Premda se iz njihovih medijskih istupa i neslužbenih objava dalo naslutiti da će se Pričigin i dalje održavati, službenu potvrdu nismo imali sve do danas. A danas je i službeno potvrđeno: Pričigin ide dalje, 16. izdanje već nam se opasno bliži!

Petnaestogodišnje napore tandema Filipić-Baretić nastavit će jake ženske snage: ulogu izvršne direktorice preuzima Maja Vrančić, jako dobro poznata svima u splitskim kulturnim krugovima, na mjesto umjetničke direktorice imenovana je isto tako poznata, omiljena i prekaljena pričiginaška voditeljica Patricija Horvat, a a voditeljica PR-a i producentica festivala ostaje Viktoria Šižgorić Zorić.

Ali to nije sve! Kako Pričigin, kao rijetko koji festivali, živi sa svojom publikom (a ne od publike), organizaciji festivala priključila se i cijela mala vojska dragih, sposobnih žena koje su odlučile uložiti vrijeme, znanje i trud u budućnost festivala. Naime, čim se pojavilo pitanje opstanka festivala, ljudi su se počeli javljati sa željom da daju doprinos, samo da se Pričigin ne ugasi. „Naša je publika čudo. Prošli smo u ovih 15 godina 'i sito i rešeto', ali publika nikad nije digla ruke od festivala niti mu okrenula leđa. Zato Pričigin i jest fenomen, on je mali-veliki festival koji od prvog dana raste na krilima ljubavi, zajedništva i međusobne podrške. Tako je i s ovom nazovimo ''smjenom''' generacija: nitko tu zapravo ne odlazi i nitko ne odustaje, Renato i barba Pero ostaju u pozadini, kao podrška i oslonac novim, ženskim snagama, kao dobri duhovi festivala. Dali smo priliku ljudima, većinom ženama, koji su nam se javili sa željom da pomognu u organizaciji i realizaciji festivala, s mnogima smo razgovarali o njihovoj viziji festivala i nekoliko smo ih već uključili u projekt kako bi nam pomogli u okviru svojih mogućnosti. Takva demokratizacija i zajednički kreativni proces mogu iznjedriti samo pozitivan rezultat i još nas više povezati s publikom“, poručili su nam iz organizacije Pričigina dodajući da i dalje pozivaju sve zainteresirane volontere, ali i potencijalne pokrovitelje, da se jave i postanu dio pričiginske priče.

Usprkos brojnim nagađanjima o novom formatu festivala, koncept festivala neće se radikalno mijenjati i novo vodstvo nastavit će utabanim stazama. To, naravno, ne znači da nas 16. izdanje Pričigina neće počastiti i ponekim iznenađenjem, o čemu ćemo više doznati uskoro. Zasad recimo da će se Pričigin sljedeće godine održati u uobičajenom proljetnom terminu. Otvorit će se 21. ožujka 2023., na Svjetski dan pripovijedanja i prvi dan proljeća, i trajati do 25. ožujka 2023.

Pričigin ide dalje, kakav krasan božićni dar svima koji ga već godinama vole i vjerno podržavaju!

22.12.2022. 12:14:39